[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 1007: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mnt/data/accounts/p/pws/data/www/kreveta/article.php:1)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 1007: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mnt/data/accounts/p/pws/data/www/kreveta/article.php:1)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 1007: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mnt/data/accounts/p/pws/data/www/kreveta/article.php:1)
Zaklínač a Antikrist – (ne)preview - Kreveta.NET

Zaklínač a Antikrist – (ne)preview

Vystavil Likandro

27.12.2010

19
Název hry zaujme už na první pohled, a ačkoliv by se někdo mohl k podobnému titulu stavět skepticky, byla by škoda nepřečíst si dosud jinde nepublikované informace o připravovaném RPG.


Hru Zaklínač a Antikrist (dříve Zaklínač vs. Drákula) má na svědomí český autor Johnny1l a jde o hru na hrdiny, viděnou z 2D pohledu shora, vyvedenou v grafice z upravených foto-textur, ve které se ujmeme role zaklínače a vydáváme se do světa prodchnutého hororovou atmosférou, který budeme prozkoumávat z části jako koridorové RPG, z části jako RPG s volným světem. Nejblíže by hra, podle slov autora, měla mít k RPG tipu Titan Quest.



Hlavní postava zaklínače nese jméno Gabriel a je to v zásadě zaklínač začátečník, který se teprve všechno učí. Řád zaklínačů se v průběhu staletí hodně proměnil a v podstatě jde o řád úplně nový. Staré časy jsou zde vykresleny jako lepší a nový řád se snaží tradici alespoň přiblížit.

Během své první mise se Gabriel ale dostane do jiného světa a přirozená zvídavost mu dá odhalit zlo, které netušil ani v nejtemnějších nočních můrách, ba co víc, půjde o zlo, které bude muset porazit sám. Hra před nás staví souboj dobra se zlem v originálním světě, který zde ještě nebyl. I přes zdání nesourodého mišmaše dvou rozdílných příběhů, půjde o poměrně dobře vytvořený svět, který si půjčuje pouze drobnosti ze světa Sapkowského zaklínače a ze světa Drákuly.

Příběh je bohužel obestřený tajemstvím, ale přesto už se teď zdá, že bude výrazně ovlivňovat hru, že bude tvořit jedinečnou atmosféru hry a zřejmě bude i motivací k jejímu dohrání.

Co do herních zvyklostí žánru RPG, slibuje autor poměrně svěží vizi a tak trochu zboření zaběhlých pořádků. Nedočkáme se inventáře. Hráč si bude muset vystačit s tím, co aktuálně pobere. Nicméně, všechno co najde, půjde nějak zužitkovat. Pokud tedy hráč najde meč, který už ale drží v ruce, sebere ho, a tím navýší svou sílu, atp.



Hlavní atributy postavy jsou tvořeny útokem, obranou a maximálním počtem životů. Poměrně standardně se budou navyšovat dosažením vyšší úrovně a jejich hodnota je teoreticky neomezená. Vedle toho ve hře existují i tři schopnosti, totiž vědění, páčení a magie. Každá z nich má pak další tři stupně, kterých lze dosáhnout.

Zpravidla platí, že čím víc toho člověk pobere, prozkoumá a čím víc hře dá, tím zábavnější, a zároveň i snazší, pro něj hra bude. Zajímavé předměty neleží u cesty. Vedlejší postavy, které hráče naučí novou schopnost, také nejsou součástí hlavní linie příběhu. Hráč si tak v zásadě do určité míry sám volí obtížnost.



Souboje probíhají v duchu standardů akčních RPG, tedy jde převážně o sekání na místě a o kombinování kouzel k tomu. Nicméně, to vůbec nevadí, protože hlavní kouzlo hry je ve vylepšování postavy a vizuální stránka soubojů na to naštěstí nemá vliv.

Na závěr je nutné říct, že hra by tu snad mohla být co nevidět (koncem února?), že na její rozběhnutí bude třeba trochu silnější počítač a že se podle všeho máme na co těšit, však posuďte sami podle upoutávky.


Video v lepší kvalitě k dispozici zde.

Hodnocení +141Líbí
Přečteno 4690-krát

Komentáře

Přidat nový



Pro přispívání musíte být přihlášen


Zapsal Duriel - 19.02.2011 17:48



Autor velice dobře vyřešil problém s grafikou. Makám teď na hře a musím malovat všechny postavy ze všech stran. Pohled ze shora je dobré řešení:)



Zapsal Likandro - 18.02.2011 23:21



Díky za komentář. Obsahuje spoustu zajímavých skutečností.



Zapsal G0rk1ll - 18.02.2011 21:40



Jsme na webu pro vývojáře, proč tedy nenapíšete i něco o využitých technologiích a o samotném vývoji? Tohle si můžu přečíst i na jiných webech, proto tady nechodím...



Zapsal bildo - 17.01.2011 17:58



Vypada to pekne. Snad to i bez toho inventare bude dobre hratelny. A jak pises, pozdeji (v dalsi hre) to jeste vice vymakas... .;) Dobre prace.



Zapsal patrikspacek - 17.01.2011 17:08



Hezky zpracovane, jenom ohledne grafiky bych se nebal pridat vic slunce (dopad na stromy a zem) a stinu (na zemi), posun postavicky bych trochu zrychlil. Obcas me trosku mate naklonena kamera u zvirat, kdyz hlavni hrdina je ciste zvrchu. Taky si nejsem uplne jisty u predmetu s cernou linkou, dela to hru cartoon. Jinak pekna hudba, a snad i dobry pribeh. Udelejte hodne promenlivych prostredi.



Zapsal johny1l - 14.01.2011 10:27



Firejs: děkuji za tvůj názor. S tím soubojovým systémem souhlasím, také s ním nejsem spokojen. Až hru dodělám, budu se věnovat jen jemu. Ale abych řekl pravdu, neplánuji žádný veliký převrat. Možná trochu více upravím vyzualitu,ale princip zůstane stejný. Pokud si hrál Titan Quest, tak tam je to dost podobné( a i tak je to zábavné). Tady nejen sekáš. Na sekundárním tlačítku máš magii. Když jsem začal tuhle hru tvořit. Dal jsem spíše soubojový systém do pozadí. Hlavně chci, aby všechno fungovalo tak jak má, aby ti prostředí přišlo uvěřitelné. Aby postavy reagovali tak jak mají, aby tě prozkoumávání bavilo. Aby si chtěl dělat i vedlejší mise, který dělat nemusíš. Tahle hra není prostě čistě RPG a od začátku to i říkám. Věřím, že hra se nebude všem líbit, že hodně lidí to odsoudí, ale taky věřím. Že se najde aspoň pár lidí co hru pochválí a v té chvíli budu spokojen a bude mě to i motivovat, do další hry. Třeba do pořádného rpg na, které už budu po téhle hře dostatečné zkušený. PS: samozřejmě že by bylo super, kdyby postava se uměla krýt, dělal několik comb, kdyby uměla uskakovat. Ale chtít je jedna věc a udělat to druhá. Zatím na to nemám, tak dělám to co vím, že udělám dobře. Doufám, že si hru zahraješ a že aspoň u něčeho si řekneš, tohle udělal docela pěkně:D



Zapsal Firejs - 12.01.2011 14:39



Mno, grafika je solidní ale zkusil bych máknout na soubojovém systému... jednak si furt strká meč na záda - asi bych volil nějaký "angry" a "pasive" mode, ale hlavně to bylo jen takový stání a plácání... nějaký krytí? A podobné záležitosti - přece-jen to je zaklínač, a ten rozhodně nestojí na místě ;)


A raději bych volil inventář, než zvednutím meče zvýšit svou sílu.. podobně to bylo ve Two wordls, kde šly skládat na sebe a tím se zlepšovaly... Mno, ale to už je tvoje věc ;)



Zapsal johny1l - 12.01.2011 10:05



Bildo...vímm co tím myslíš a máš pravdu i já mám to to rád. V mojí hře chci, ale ukázat, že i jiný postup může být zábavný(doufejme:D). Navíc musím upozornit, že hru dělám uplně sám a to co jsti tu vyjmenoval, bych tvořil min. další dva roky. Musím být taky trochu realný a hru někdy dodělat:) Už takhle přiznám, že mi jde z toho hlava někdy kolem. A doufám, že doba kterou jsem u této hry strávil, nepřijde vniveč...



Zapsal bildo - 10.01.2011 16:50



Ja, jak jsem psal, jsem asi stara skola, me by ten inventar, dost chybel. Ano, jsem ten typ, co kdyz jde do nejake dalsi neprobadane oblasti, tak se chce predpripravit, nakoupit treba kouzla, sipy, nebo par lektwaru na manu a pod... Chci i neco sbirat, co se muze treba nekde pozdeji hodit. Libi se mi neco takoveho, ze nekam prijdu, zjistim, ze sebou nemam neco, co je potreba, abych do toho mohl jit. ... A musim odtahnout s prazdnou, a prijit, az kdyz tu potrbnou vec budu mit. Nelibi se mi hry, kde jsou treba nekonecny pocet sipu. Chci taktizovat, premyslet, jestli do zrudy rubat, nebo pouzit tezce nastradane sipy. Taky ale ani ja nejsem pro nekonecny inventar. (To mi prijde pritazene za vlasy). Radsi se pro potrebne veci, kdyz je potrebuji vratim. (Treba zabijeni cervu v Dungeon Masterovi, kde jsem byl schopny se do konkretniho patra vracet, a nazbiral jsi z nich nejake jidlo)



Zapsal PepiCzech - 10.01.2011 14:35



Ono... "nějaký" inventář je vždycky, že? I když se jedná pouze o sloty na vybavení nebo třeba jen místo na munici. Jak psal Likandro - je to o velikosti.


Osobně si myslím, že inventář je (pře/po)žitek z dob minulých, který útočí na lidskou vlastnost křečkovat si pro sebe co nejvíc čehokoliv. Popravdě - jsem ten typ člověka, který raději oblékne brnčo s horšími parametry, hlavně pokud v něm vypadá dostatečně dobře. A tu hru si opravdu užívám. Stejně tak mi dělá dobře mít plný batoh posilujících svitků, táhnout pro sichr na duálu meč se štítem... i při vědomí toho, že jej téměř určitě nepoužiju.


Spíš než o velikosti a nebo systému inventáře je to o systému hry. Pokud je navržena tak, že inventář není potřeba (nebo je naopak nutné s omezeným inventářem počítat, což se "nějak" promítně do hratelnosti), pak nevidím problém.


Teď si po večerech sem tam relaxačně střihnu Mass Efekt 1 i 2 podle nálady, kde je imho zajímavé řešení zbraní. Na hřbětě má avatar 4 sloty a ty může využívat. Pravda v neviditelném inventáři s sebou tahá pakl zbrojí, ale co už - explicitně to není vidět a tak nějak se to snese. Dvojka ME to řeší ještě lépe - zakoupíte zboží v obchodě a ono je Vám doručeno na vaši loď. Tam se v soukromé kajuty můžete převlékat, barvit a vizuálně tunit do aleluja.


Abych to nějak shrnul - mám rád oba přístupy. Oba mají něco do sebe a oba si zaslouží právo na život. Že je jeden reálný více a druhý o poznání méně? Vždyť jsme ve hrách, ne? ;]


Btw. Tohle téma by si možná zasloužilo samostatný vlákno na fóru.



Zapsal johny1l - 10.01.2011 10:39



Je zajímavé, že chybějící inventář zvedne vlnu debat. Nedávno jsem měl o tom to tématu dlouhou debatu s přáteli...Většina lidí se k tomu staví skepticky, ale proč? Podle mě je to proto, že už je to v rpg hrách tak neuvěřitelně zažitý. Spíš mě právě zaráží, že se nějaké vývojářské studio nepokusilo o jiný pohled. Ale zřejmě to bude z finanční stránky. Lepší je vsázet na jistější a zábavnější postup. A proto jsme tady my:) Tvůrci malých free her, kde něco takového udělat nezpůsobí žádnou škodu. Buď se to bude líbit bude a nebo ne. Ja osobně můžu říct, že po dvou letech vývoje a hodinách zkoušení vlastní hry. Jsem zde inventář nepostrádal. Mám rád rpg hry a mám rad inventáře v nich. Přehrál jsem vše možné od Gothiců, Oblivionu až po Two Worlds atd. A přesto mi tady ten inventář nechybí. Hra je dělaná tak, že ho prostě nepotřebujete.:)



Zapsal Likandro - 10.01.2011 09:38



Podle mě je potřeba to brát s mírou. Inventář? Jo, proč ne?
Mít batoh na zádech/brašnu přes rameno, to dá celkem rozum, ale kolik se toho do toho báglu vejde, to už je asi potřeba omezit... jablko, chleba... nějakou tu veteš s sebou jako je léčivý lektvar dejme tomu - nějaká lahvička by se tam asi vešla, i kdy by se asi brzy rozbila... ale prostě toho bude málo... No a ještě měch s pitím a jde se do světa... štít na záda, meč do pasu... a je to...
Prostě asi jako když cestuje Společenstvo prstenu.
Asi bych tedy nezavrhoval možnost mít inventář, ale prostě s hodně omezenou kapacitou.
Každopádně i RPG bez inventáře podle mě může být vcelku s klidem funkční.



Zapsal Ikkju - 10.01.2011 09:35



K tomuhle inventářovému minimalismu nás kdysi dohnala malá sousedka když jsme jí přistihli, jak nám hrdiny z Bran Skeldalu převléká podle toho jak k sobě pasují přílba s brněním.
Fakt je že třeba u tohohle typu her je nutné takové to IPCHO - pro případné převlečení papučí z tura do ledových jeskyní apod... Ale jinak bych to též moc nepostrádal...



Zapsal Adder - 10.01.2011 07:22



Bildo, to vzpomínala nedávno Akhera na blogu; správný hrdina nepotřebuje inventář. Správný hrdina má v jedné ruce meč, v druhé pochodeň a na zádech batoh plný proviantu, čistých ponožek a přikrývek.
Rozhodně hrdinové nenosí v batohu sedm mečů, tři plné zbroje, čtyři štíty a pět tuctů léčivých lektvarů :)



Zapsal bildo - 08.01.2011 19:43



Vypada to pekne. Jen me trosku mrzi, ze autor nechce vyuzit inventar. Podle me je to u takovych her zaklad... :(



Zapsal johny1l - 29.12.2010 19:01



Děkuji Likandro za pěkný článek..:)



Zapsal Likandro - 28.12.2010 10:53



Nj, škoda, že autor zatím na Krevetu moc nezavítal :)
Dneska poslal trailer a datum vydání upřesnil na konec února, takže jsem informace doplnil do článku.



Zapsal PepiCzech - 28.12.2010 09:44



Jj taky myslím, vypadá to zajímavě.



Zapsal Burák - 28.12.2010 00:23



Vypadá to dost dobře :D




Poslední komentáře

Sousední akvárko

Nejčtenější

Nejlepší

Web Kreveta.net je unikátní sbírkou článků mapují proces tvorby her. Vedle návodů naleznete v krevetím akvárku i rozhovory s vývojáři, recenze, soutěže. Portál Kreveta.net připravují (řazeno abecedně): Akhera, Banane4joy, Bullet_catcher, Burák, Fire.js, Ikkju, Izual, Likandro, Makan, PepiCzech, StorN, Tior.
Akvárko vymaloval Tior, o chod filtrace se stará StorN (design a kód).
Copyright © 2010 Kreveta.net. Všechna práva vyhrazena.